SEKOLAH LATIHAN PENGENDALI MAKANAN SIKAP INTAN
SEJARAH OPERASI SLPM SIKAP INTAN :
SLPM Sikap Intan mula ditubuhkan pada tahun 1996
dibawah tadbir urus Sikap Intan Enterprise (IP0253229-A), organisasi ini
mendapat pengiktirafan dari Kementerian Kesihatan Malaysia dan disokong oleh
Majlis atau Pihak Berkuasa Tempatan. Penumpuan operasi SLPM Sikap Intan
terdapat di dalam negeri Perak yang meliputi daerah, Teluk Intan, Manjung,
Taiping, Tapah, Kampar, Ipoh, Kerian dan beberapa daerah lain.
RASIONAL PENUBUHAN
:
Tahap kesedaran pengendali makanan di negara ini
mengenai pentingnya pengendalian makanan yang sempurna dan selamat masih kurang
dan terdapat banyak kelemahan. Justeru itu, langkah – langkah sewajarnya perlu
diambil secara efektif bagi menjaga keselamatan, kesihatan dan kesejahteraan
penguna – pengguna yang mengunjungi premis pengendali makanan seperti restoran,
gerai makan, dan lain-lain lagi. Sehubungan dengan itu, pengendali makanan
khususnya pemilik, pengendali dan pembantu yang terlibat dalam industri
pembuatan atau perkhidmatan makanan wajib mengambil kursus ini bagi memberi mereka
pengetahuan yang penting dalam pengendalian makanan yang lebih sempurna dan
selamat.
KUMPULAN SASARAN :
Kejadian penyakit keracunan bawaan makanan,
terutama keracunan makanan merupakan satu masalah yang sering berlaku dan
berkait rapat dengan industri makanan. Dalam kebanyakan kes, kejadian ini
berlaku akibat pengendali makanan yang mempunyai kurang kefahaman mengenai
prinsip asas kebersihan dan keselamatan makanan. Tambahan, pengendali makanan
juga gagal mematuhi keperluan asas kebersihan dalam penyediaan, penyimpanan dan
prosedur mengendali makanan. Perkara ini dapat dilihat melalui pemeriksaan
mengejut dan penyiasatan premis – premis makanan sama ada di restoran mahupun
di premis yang mengendali dan menjual makanan yang lain.
Oleh sebab itu, sebagai langkah permulaan, para
pengendali, pengusahan dan mereka yang terlibat dalam perusahaan dan industri
makanan perlu diberi kesedaran mengenai perkara – perkara asas kebersihan dan
keselamatan makanan. Dengan menyertai kursus ini, tahap kesedaran dan
tanggungjawab pengendali makanan dapat dibina dalam diri pengusaha, pengendali
dan pembantu yang terlibat dalam industri makanan.
Selaras dengan objektif kursus ini, kursus
pengendali makanan ini merupakan satu titik permulaan kearah pengendalian
makanan yang bersih dan selamat kepada pengguna dan seterusnya dapat
mengurangkan kes-kes penyakit bawaan makanan dan air.