TENTANG KAMI


SEKOLAH LATIHAN PENGENDALI MAKANAN SIKAP INTAN
  


SEJARAH OPERASI SLPM SIKAP INTAN :

SLPM Sikap Intan mula ditubuhkan pada tahun 1996 dibawah tadbir urus Sikap Intan Enterprise (IP0253229-A), organisasi ini mendapat pengiktirafan dari Kementerian Kesihatan Malaysia dan disokong oleh Majlis atau Pihak Berkuasa Tempatan. Penumpuan operasi SLPM Sikap Intan terdapat di dalam negeri Perak yang meliputi daerah, Teluk Intan, Manjung, Taiping, Tapah, Kampar, Ipoh, Kerian dan beberapa daerah lain.


RASIONAL PENUBUHAN :

Tahap kesedaran pengendali makanan di negara ini mengenai pentingnya pengendalian makanan yang sempurna dan selamat masih kurang dan terdapat banyak kelemahan. Justeru itu, langkah – langkah sewajarnya perlu diambil secara efektif bagi menjaga keselamatan, kesihatan dan kesejahteraan penguna – pengguna yang mengunjungi premis pengendali makanan seperti restoran, gerai makan, dan lain-lain lagi. Sehubungan dengan itu, pengendali makanan khususnya pemilik, pengendali dan pembantu yang terlibat dalam industri pembuatan atau perkhidmatan makanan wajib mengambil kursus ini bagi memberi mereka pengetahuan yang penting dalam pengendalian makanan yang lebih sempurna dan selamat.


KUMPULAN SASARAN :

Kejadian penyakit keracunan bawaan makanan, terutama keracunan makanan merupakan satu masalah yang sering berlaku dan berkait rapat dengan industri makanan. Dalam kebanyakan kes, kejadian ini berlaku akibat pengendali makanan yang mempunyai kurang kefahaman mengenai prinsip asas kebersihan dan keselamatan makanan. Tambahan, pengendali makanan juga gagal mematuhi keperluan asas kebersihan dalam penyediaan, penyimpanan dan prosedur mengendali makanan. Perkara ini dapat dilihat melalui pemeriksaan mengejut dan penyiasatan premis – premis makanan sama ada di restoran mahupun di premis yang mengendali dan menjual makanan yang lain.

Oleh sebab itu, sebagai langkah permulaan, para pengendali, pengusahan dan mereka yang terlibat dalam perusahaan dan industri makanan perlu diberi kesedaran mengenai perkara – perkara asas kebersihan dan keselamatan makanan. Dengan menyertai kursus ini, tahap kesedaran dan tanggungjawab pengendali makanan dapat dibina dalam diri pengusaha, pengendali dan pembantu yang terlibat dalam industri makanan.

Selaras dengan objektif kursus ini, kursus pengendali makanan ini merupakan  satu titik permulaan kearah pengendalian makanan yang bersih dan selamat kepada pengguna dan seterusnya dapat mengurangkan kes-kes penyakit bawaan makanan dan air.