KURSUS
LATIHAN PENGENDALI MAKANAN
Sehingga kini dianggarkan seramai 2.5 juta orang pengendali
makanan di seluruh Malaysia yang mempunyai pengalaman dan latar belakang
pendidikan. Oleh itu, satu program latihan yang seragam untuk pengendali
makanan telah dirangka dan dilaksananakan dibawah pengawasan Bahagian
Keselamatan dan Kualiti Makanan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menerusi
Sekolah Latihan Pengendali Makanan (SLPM) yang diiktiraf.
PERUNTUKAN UNDANG – UNDANG :
AKTA MAKANAN 1983 DAN PERATURAN KEBERSIHAN MAKANAN 2009.
Diwartakan pada 28 Februari 2009. Mewajibkan setiap pengendali makakanan
menghadiri LPM dan mendapatkan sijil LPM daripada SLPM yang diiktiraf oleh
Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Denda dan Penalti tidak melebihi RM
10,000 atau dipenjarakan tidak melebihi 2 tahun jika tidak menjalani latihan
atau memilik sijil LPM
OBJEKTIF KURSUS :
- Mempelajari pelbagai pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan didalam operasi pengendali makanan
- Membentuk satu sikap professional terhadap pekerjaan pengendali makanan
- Mengambil berat tentang kebersihan alat-alat yang digunakan di dapur, disekitar bilik dan bangunan ditempat perkhidmatan beroperasi
- Menjaga dan mmemahami prinsip menjaga diri yang sempurna dan personality yang baik
- Mempraktik semua pengetahuan dan kemahiran yang dipelajari dalam menjalankan tugas harian.
- Keracunan makanan
- Pencemaran makanan dan pencegahannya
- Amalan kebersihan diri
- Penyediaan pengendali dan penyimpanan makanan
- Pembersihan dan pembuangan sisa makanan (sampah)
- Pengenalan “HACCP” dan konsep suci
- Cara pemakanan yang sihat
- Etika kerja dan perundangan
- Kuliah
- Perbincangann kumpulan
- Tayangan video/ gambar/pembentangan
PESERTA :
Program ini dirangka
khas untuk semua pengendali makanan yang menjalankan perkhidmatan dihotel,
kelab, restoran warung, gerai, penjaja, kantin, kafeteria, kilang memproses
makanan dan juga katering. Bilangan maksimum peserta bagi satu sesi kursus
adalah 30 orang.
METADOLOGI KURSUS :
Kuliah kursus akan
dijalankan melalui medium syarahan, tayangan video, sesi soal jawab dan ujian
KEPERLUAN KURSUS :
Bilik syarahan,
Projektor Slaid, Komputer Riba, LCD Projektor dan Set Pembesar Suara
(bergantung kepada keperluan)
JANGKA MASA KURSUS :
3 Jam adalah tempoh masa
yang ditetapkan untuk berkursus dan wajib bagi peserta menghabiskan tempoh masa
yang telah ditetapkan bagi melayakkan peserta untuk mendapatkan sijil LPM
YURAN KURSUS :
Bayaran kursus untuk
seorang peserta adalah RM 50.00
Caj pengurusan dan modul peserta
RM5.00
Caj pengeposan sijil (kursus secara atas talian) RM7.00
Caj Perjalanan (Mileage) bagi sesi
kursus in-house
ATURCARA KURSUS :
0830 – 0900
(30 minit)
|
PENDAFTARAN
|
0900 – 0905
(5 minit)
|
PENGENALAN & PRA UJIAN
|
0905 – 1155
(2 jam 50 minit)
|
CERAMAH, PEMBENTANGAN DAN PERUNDINGAN
- Perundangan
- Pencemaran
Makanan
- Penyakit
bawaan makanan & air tumpuan keracunan makanan
- Kebersihan
diri dan premis
- Kawalan
sisa buangan dan makhluk perosak
- Makanan
sihat
- Etika
dan perundangan kesihatan
|
1155 – 1200
(5 minit)
|
POST UJIAN
|
1200
|
TAMAT
|
*masa yang dinyatakan
diatas adalah sebagai contoh dan rujukan sahaja